Engelbrekt

Jag har fått en fråga från Krister Forsberg om jag vill skriva något om hur jag ser på Riksföreståndaren Engelbrekt Engelbrekssons anknytning till Ängelsberg (som tidigare benämndes Englikebenning). Jag har inget nytt att komma med i frågan, men kan sammanfatta:

Det finns vissa enstaka belägg på personer med det vid denna tid ovanliga namnen Engelbrekt och Englika från 1300-talet. De har sin hemvist i Västmanland och har av, verkar det som, goda skäl pusslats ihop till en släktkedja.

Engelbrekt – levde 1367 och benämns då Engelbrekt i Norberg som vittne till en köpehandling. Avliden 1692 då hans sonson ärvt en tomt i Västerås. Vi vet dock inte var i Norbergs bergslag han hade sin hemvist.

Englika Engelbrektsson omtalad 1371 då han överlåter skog i Djupnäs, Västervåla. Bör ha varit död 1392 eftersom arvet av tomten i Västerås går direkt till sonsonen. Salomon i Englinge är ett av vittnena.

Engelbrekt Englikosson. Omtalas 1392 i samband med tomten i Västerås som han ärvt av sin farfar. Han uppträder som frälseman och för adligt vapen. Han byter bort Västeråsfastigheten mot en jordlott i Uppsala i Tillberga socken, Siende härad. Han var död 1399 då ett annat dokument berättar att flera egendomar spridda i Västmanland fråntogs hans arvingar vid drottning Margaretas räfst och dömdes under skatt igen. Vid det tillfället nämnes också Englikobyggning i Västervåla socken; Ragualle i Ænglikobyggning. Det kan också vara Englikebenning som avses i dokumentet från 1371 – Salomon i Englinge.

Så frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson. Han antas vara född i slutet av 1300-talet. Men att han skulle vara född i Ängelsberg eller Stabäck eller ens i Norberg finns det inga belägg för. Hans far ägde ju egendomar spridda i Västmanland utanför Norbergs bergslag.

Däremot är det väl, med ovanstående kombinerat med det envisa användandet av Englika och även Engelbrekt i trakten av Stabäck, belagt från mitten av 1400-talet, troligt att han var besläktad med dessa personer. Men vi vet ju inte hur långt tillbaka den gemensamma anfadern fanns, om han var identiskt med den första Engelbrekt i Norberg och Västerås (1367) i ovannämnda släktkedja, eller om han levde tidigare. Det kan också vara Englika Engelbrektsson, farfadern, det har antagits att det är han som gett namnet till Englikebenning. Det skulle kunna vara så, men det finns inget direkt i källorna som binder samman honom med Englikebenning annat än namnet, som kan ha burits av andra, förmodligen med honom besläktade personer.

Jag rekommenderar nedanstående artiklar ur SBL – Svenskt biografiskt lexikon:
Engelbrekt Engelbrektsson, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/16127, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gottfrid Carlsson.)
Engelbrekt Engelbrektssons släkt, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/16128, Svenskt biografiskt lexikon (art av Gottfrid Carlsson.)

Brevet från 1371 finns publicerat i Karlsson, K H. ”Permbref från Westmanland”. Västmanlands Fornminnesförenings Årsskrift III (1884).
Brevet från 1392 finns sökbart via Svenskt Diplomatarium SDHK-nr:14088
Handlingarna från räfsten 1399 återfinns i Styffe, Carl Gustaf. Bidrag till Skandinaviens historia ur utländska arkiver. Andra delen. Stockholm: Norstedt, 1864.

Mer detaljer och källor finns i mitt dokument under Västervåla, Stabäck och Ängelsberg

Eventuellt en bild av Engelbrekt från Magnus Erikssons landslag från 1437. Se vidare Janken Myrdal, Pia Melin och Olle Ferm: Den predikande räven. Signum Lund 2006 eller Dick Harrisons Historieblogg i SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s