Ovansjö i Gästrikland

Mina morföräldrar var båda födda i Storvik i Ovansjö socken, nuvarande Sandvikens kommun. Morfars föräldrar kom från Västergötland i samband med utbyggnaden av Storvik, när järnvägen kom. Men min mormorsmor Elisabet Blomqvist har djupa rötter i Ovansjö, som verkar ha varit ett ganska slutet samhälle. Man gifte sig inom socknen, eller möjligen från grannsocknen Torsåker i äldre tid. Som tur var fanns undantag som gav trakten nya intryck och nytt blod.

Ett sådant är finnarna som kom kring sekelskiftet 1500/1600. De bosatte sig i norra delen av socknen, i Järbo och Högbo, som såsmåningom blev egna socknar, men i denna tid hörde till Ovansjö. De bosatte sig nära bondebefolkningen som redan fanns på plats, och på jordar som gjorde att de inte var utelämnade till svedjebruk, utan de kunde brytas till samma åkerbruk som övriga bönder ägnade sig åt. Detta gjorde att de relativt fort assimilerades med bondebefolkningen. Jag rekommenderar Johan Wigers Finländska minnen i Järbo socken som innehåller djupa studier av mantalslängderna i Järbos finnbyar. En förkortad version finns också publicerad i boken Järbo i Gästrikebygd utgiven av Järbo Hembygdsförening.

Ett annat är brukspatronerna som drev utvecklingen av järnhanteringen. Ovansjö var befolkat redan under järnåldern, och runt Näsbyggesjön finns många spår av myrmalmsframställning, samt gravar. Två fragment av runstenar har hittats nära Ovansjö kyrka. Järnmalm från gruvor finns inte i Ovansjö, men man lyckades hålla sig kvar i järnhanteringen genom att hämta malm genom långa transporter, bl a från Torsåker, men även så långt bort som från Norberg i Västmanland. Jag rekommenderar Gillis Anderssons bok Gästrikland och järnet som finns tillgänglig som pdf.

Mycket historik kring Ovansjö finns publicerat i årsböckerna Från Gästrikebygder och Från Gästrikland. Makarna Karl och Greta Hedlund knutna till Västerbergs folkhögskola finns bland författarna. Av Greta Hedlund finns också den fina ”Dräkt och kvinnlig slöjd i Ovansjö”.

På 1920-talet uppkom ett intresse kring släktgårdsdiplom. Kyrkoherden Harald Nyström gjorde ett mycket gediget och noggrant arbete för att kartlägga socknens gårdshistoria i samband med detta. Hans grundmaterial finns idag bevarat i Sandvikens kommunarkiv. Jag tillbringade ett par dagar för några år sedan med att fotografera av så mycket jag mäktade med, och har sedan lagt till dessa bilder på profiler på Wikitree kring Ovansjö. Jag har fortfarande delar som inte är publicerade på detta sätt, men merparten finns där. Många av profilerna har också källhänvisningar till kyrkoarkiv mm, men även där finns mer att göra. En artikel av Harald Nyström i årsboken Från Gästrikland 1933 med titeln ”Om gårdsnamnen i Ovansjö” har jag alltid uppslagen när jag sysslar med Ovansjös släkt- och gårdshistoria.

För soldater i Ovansjö finns bra hjälp att få på Roland Palmquists hemsida

2 reaktioner på ”Ovansjö i Gästrikland

  1. Hej!
    Intressant att finnarna kom till Ovansjö 1500/1600. Mina anor på min farmors fars sida kom från Ovansjö. De levde framförallt i Lem. Min farmor har många DNA- träffar med finskt ursprung som härrör från hennes fars sida och detta är kanske en del av förklaringen.

    Gilla

  2. Thank you so much for sending this fascinating email to me – I live in Central Texas, USA. I do not speak or read Swedish so google translate has been very helpful. I am genealogically connected to Olof Swebilius.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s