Flängan i Norberg

När Flängan träder fram i de tidigaste källorna finns det som i många av byarna vid den tiden en bergsman. Fr o m åtminstone 1535 t o m åtminstone 1562 ägs den av Måns Jönsson, som också har en mindre andel i Hinsebo, som han senare säljer. Fr o m med längden för Älvsborgs lösen 1571 är han ersatt av Per Jönsson. Per var förmodligen enligt ett tingsärende från 1607 med vidhängade släkttavla inte från byn, utan var son till Jöns Håkansson i Gäsjö och hans hustru Brita. Han kan ha varit måg till Måns, men det vet vi inte säkert.

Efter Per delades byn mellan hans söner. Hans son Jöns Persson var gift med Karin Andersdotter från Englikebenning (Ängelsberg), det vet vi genom ett brev bevarat i Engelsbergs arkiv. Den del av byn deras ättlingar brukar kallas i ett tingsärende från 1699 för Oppgården. Den andra delen brukas av ättlingar till brodern Erik Persson. 1699 ägs Oppgården av bröderna Anders och Hans Perssöner, och den andra halvan av kusinerna Per Jönsson och Erik Matsson.

Byn led brist både på skog och vatten, och hyttan togs ur drift 1751, efter det blåste man först i Nordansjö hytta och senare i Rosendals och Flikens hyttor.

Jag bifogar en skiss över de tidiga leden av bergsmän i Flängan, och som vanligt finns mer detaljer och källor i mitt pdf dokument. Hämtas HÄR. Jag har också länkat till några Wikitree-profiler

PS. Vår stadsminister Stefan Löfven har anor i byn. Anna Hansdotter, född 1731 i Flängan och gift med en landbonde i Onsjö är ff ff fm till honom. I de antavlor som finns på nätet anges hennes farfar vara Per Hansson i Oppigården, men det håller jag inte med om, utan om man tittar lite djupare i källorna står det klart att farfadern var Per Andersson, kusin till Per Hansson.

5 reaktioner på ”Flängan i Norberg

  1. Hejsan! Detta är väl då samma släkt som bergsmannen och nämndemannen Per Jönsson i Flängan härstammar ifrån. Han representerade som ledamot Bondeståndet från Västmanland vid riksdagen 1723,1731, 1734 samt 1742/43

    Gilla

  2. Hej igen! Jag har missat att det finns en riksdagsman i Flängan. Enligt Ludvig Mårtensson: Förteckning över Bondeståndets ledamöter vid riksdagarna 1710-1800 så hette han dock Jöns Persson.
    Det finns två Jöns Persson i Flängan vid denna tid, dels ”unge” Jöns Persson (1695-1775), son till Per Hansson som är med i min skiss, dels ”gamle Jöns Persson” (1679-1760) som är bror till Per Persson (1686-1767) men som av någon anledning inte är med i skissen. Det nämns inte för någondera något om att de varit riksdagsman i dödsnotiserna, om den äldre sägs att han varit häradsdomare. Jag lutar åt att det var den yngre som var riksdagsman, men jag vet inte. Skulle kanske kunna stå något i någon mantalslängd? Någon som vet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s