Hemshyttan i Söderbärke

Det finns en del äldre källor från 1300-talet och framåt som berör Hemshyttan och som nämner en Hemming i Hemshyttan. På 1360-talet förvärvar han jord bl a i Sörbo i Söderbärke. Två decenier senare är han inblandad i ett arvskifte i Norberg. 1412 nämnes en västeråsborgare vid namn Hemming, var hustru Katarina har anknytning till Norberg. Deras söner säljer sitt mödernearv som är andelar i Nordansjö hytta. Kyrkoherden i Söderbärke vid denna tid Olof Hemmingsson skulle också kunna ha anknytning till byn.

I början av 1500-talet finns åter en Hemming i Hemshyttan, 1545 nämns han i ett tingsärende mellan sonen Lars Hemmingsson och Per Olsson i Karbenning. Lars Hemmingsson var gift två gånger, andra gången med Brita som var änka efter Nils Jönsson i Meling. Han verkar då ha sin hemvist i Meling, sonen Nils Larsson tar över i Hemshyttan. Brita och Nils Jönsson i Meling hade en dotter Rikmor som gifte sig med Lars son Jöns Larsson. Riktigt krångligt blev det när Lars och Brittas enda gemensamma son dog barnlös och arvet efter honom skulle fördelas mellan syskonen. Jöns fråga på tinget hur stor del hans arv skulle bli bidrar till vad som är känt om släktkretsen.

I Hemshyttan tog Hans Larsson över efter brodern och bergsfogden Nils Larsson, som inte verkar ha haft efterlevande arvingar. Hans Larsson bör ha varit gift med Barbro Larsdotter ifrån Persbo i Grangärde. Vid en rannsakning som skedde på tinget i Grangärde 1686, där arvingarna till Lasse Persson i Persbo gås igenom, får vi veta att Barbro var gift med Hans Hemmingsson i Hemshyttan. En annan källa också ifrån Grangärde kallar Barbros man för Hans Persson. Ingen av dessa namn är kända i Hemshyttan och allt pekar på att hennes man var Lars Hemmingssons son Hans Larsson.

Jag har försökt reda ut följande släktförhållanden i byn, som enligt material på Lantmäteriets tjänst ”Historiska kartor” såsmåningom uppdelades i vad som kallades Erik Nils hemman och Hemming Hans hemman. Jag bifogade en skiss som jag hade som hjälp i det arbetet. Detaljer och källor finns under Hemshyttan, Söderbärke i dokumentet som hämtas HÄR

Skiss över Hemshyttan

2 reaktioner på ”Hemshyttan i Söderbärke

  1. Stort tack för detta, Britt-Marie! Det är så bra att ha dig som hjälper oss att reda ut de trassliga släktskapen bland bergsmännen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s