Bergsmanssonen som hade konstnärstalang

Jag har tillsammans med Sven Göran Johansson i Skinnskatteberg försökt utforska Carl Nordahls liv. Han var född som bergsmanssonen Karl Karlsson från Halvarsbenning, hans far är en ana till mig, Karl Hansson född 1704 i Lilla Bråfors och gift till Backgården i Halvarsbenning.

Sven Göran har hittat ett porträtt av Gustav III signerat Carl Nordahl i Västerås länsmuseums samlingar, skänkt av bergsman Hedlund från Bråfors i början av 1900-talet. Carl skänkte 1777 en tavla med den korsfäste Kristus som motiv till Norbergs kyrka och där hänger den fortfarande. Sven Göran har också med lite detektivarbete kunnat tillskriva porträtten av Hans Jansson och hans hustru Brita Olofsdotter som hänger i Brategården i Bråfors till Carl Nordahl.

1773 flyttar Carl från Halvarsbenning, enligt husförhörslängden till Västerås. Det sker efter att familjen haft kontakt med Brukspatron Daniel Gustaf Swedberg på Gäsjö bruk, de har en skuld till honom, men lyckas betala den. En gissning är att Swedberg som själv var tecknare ”upptäckt” Carls talang och ev också hjälpt till med finansieringen av hans utbildning. Tyvärr har vi ännu inte lyckats spåra vad som hände åren efter 1773. Ca 1775 är han tillbaka och bor då i Storgården i Norbergsby där Swedberg hade en andel.

Såsmåningom flyttar han till Carlberg (som ev har fått namnet efter honom) och påbörjar utvinning av den blyertsmalm han hittat i Halvarsbenning. Han kallar sig i senare delen av sitt liv för Malmletare. I bouppteckningen efter honom finns ett dussintal tavlor upptagna, som förmodligen skingrades vid en exekutiv auktion efter hans död. De eller andra målningar skulle ju kunna ha bevarats på någon vägg eller vind någonstans, vi är mycket tacksamma om vi kunde få tips om någon vet.

Mer detaljer och källor finns här

500px-Karlsson-1867-3

Duken signerad: Carl Nordahl, Norberg…Anno 1779. Målning i Västmanlands länsmuseum. (Skänkt av bergsman Hedlund från Bråfors i början av 1900-talet) Vlm-10484 Anmärkningar: Oljemålning på spännramens baksida skrivet med rött: G III S: Got: Rex aftagen af C. Nordahl. Foto: Sven Göran Johansson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s