Antavla

Min antavla på Wikitree, fast än så länge långt ifrån komplett startar HÄR

Jag har skapat en översiktlig pdf över mina anor, så långt jag registrerat dem på Wikitree

LADDA NER (Ny version 20210719)

Jag har hittills inte haft min antavla tillgänglig på något bra sätt på nätet. Efter lite funderande har jag valt att använda Wikitree. Det har funnits ganska länge, men inte haft så många deltagare från Sverige. Grundidén är att varje person bara ska ha en profil i systemet, istället för att skriva eller kopiera av varandra så samarbetar man kring att utveckla texter, kontrollera uppgifter och ta fram källor. Formatet uppmuntrar till att vara noga med källor, det går t ex inte att spara en ny profil utan att ange åtminstone en källa.

Jag har ett släktträd som min far Arne och jag påbörjade på sjuttiotalet, och han sedan jobbade vidare med och jag tagit upp igen på senare år. Det känns bra att gå igenom det från början och kolla av steg för steg med hjälp av de nya verktyg som tillkommit sedan den ursprungliga forskningen gjordes. Det är enklare att hantera lösa ändar när allt finns ett klick bort på datorn, jämfört med när man fick åka ner på biblioteket, fylla i blanketter för att beställa mikrofilmer, hämta ut dem någon vecka senare, beställa tid på en läsapparat, och sätta sig och veva film. Eller åka till ett arkiv ….

Tidigare har man haft möjlighet att ladda upp GED-filer till Wikitree, men eftersom det hotade kvaliten på posterna så är det registrering post för post som gäller. En hel del profiler ligger kvar som kommit till genom dessa importer, och kräver ibland komplicerat manuellt arbete för att deduplicera och få ordning på, något som användarna jobbar aktivt med. Man kan ladda ner GEDCOM för anor eller ättlingar utgående från en vald profil, importera filen till ett annat program, för att sedan redigera på sitt eget sätt om man vill det. Eller om man vill göra en snyggare grafisk antavla.

Nedan lägger jag också en länk till ingången till kategoriseringen efter socken och i många fall även uppdelning per by. Det kan vara enklare att hitta särskild person den vägen, sökning på namn är inte alltid så välfungerande under tider då många hette ungefär det samma och stavningsvarianterna är många.

https://www.wikitree.com/wiki/Category:Socknar%2C_Sverige

Tree_Sohlström-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s