Gosven Hansson i Hagge i Norrbärke

Gosven Hansson är kanske inte så välkänd bland släktforskare i Norberg, men upptäckten att en dotter till honom var gift med Per Henniksson i Vad och att Hans Olofsson i Sundbo förmodligen var ett barnbarn till honom, gör att många ättlingar måste finnas i byarna runt om i Norberg. Vi vet också att en sondotter till honom var gift med en brorson till Per Henniksson, nämligen Olof Larsson i Fagersta. Tyvärr har jag inte klart för mig om han hade ättlingar och var de i så fall tog vägen. Han var ju landbo under fräsegodset där och lämnade därför inte så klara spår efter sig, men någon annan har kanske hittat något?

Gosvens bakgrund är höljd i dunkel. Han hade en bror som läste till präst, Widik Hansson eller Widichinus Johannis Grengius. Widik var kyrkoherde i Söderbärke 1539-45 och senare i Munktorp. Han verkade också som bergsman och ägde bl a en hammarsmedja i Malma socken, som låg på samma plats där senare Kolsva bruk utvecklades.

Det har antagits att Gosven var gift med en dotter till Olof Hansson i Starbo, och syster till Anders Olsson där. Detta pga att han äger en systerdel i Starbo. Men det har visat sig att det inte stämmer, eftersom det i så fall skulle leda till ett kusingifte längre fram.  Så vem som var Gosvens hustru får också anses vara höljt i dunkel.

År 1551 skrev Gustaf Vasa ett personligt brev till ”Godhe Sven” och uppmanade honom att tillsammans med ”menige bönder … upptage och bruke thett sölffbergs som ved Bisopsberga ligger…” (Se kommentar om detta brev nedan!!) Ett år senare kom ytterligare ett brev där kungen förbjuder allmogen att efter gammal vana framställa silvret hemma.

År 1554 tog kungen ifrån Gosven gården Fösarbo, som ingick i hans egendomar. Detta eftersom den skulle användas som avelsgård under Väster Silfbergs kungsgård. 1562 skriver Gosven i ett brev (som finns i original i Ludvika Gammelgårds arkiv) att han är gammal och sjuk och orkar inte ”bråka” med kungen, utan för över Fösarbo på sin son Peder Svensson. Peder som var skrivare och kamrerare i kungliga räkningekammaren lyckas såsmåningom få Marnäs som kompensation för den beslagtagna gården.

Gosven ägde också (förutom Hagge), halva byn Fragg i Norberg och halva Sundbo i nuvarande Västanfors. Han hade delar av byn Moren i Söderbärke i pant. Dessutom verkar han och hans bror Widik ha haft arvsrätt i Skenshyttan. Eventuellt hade han också en tomt i Köping.

Flera artiklar av Anders Winroth om Gosven och hans släktkrets finns publicerade i Västerbergslagens släktforskarförenings tidskrift Släktforskaren. Dessutom finns ett litet häfte utgivet av Dalarnas museum och författat av Helge Forssell.

Tidigare inlägg om Gosven i bloggen finns HÄR

Källor och mer detaljer finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

 

 

5 reaktioner på ”Gosven Hansson i Hagge i Norrbärke

 1. Hej Britt-Marie! 🙂
  Vilket fantastiskt arbete du lagt ner på att sammanställa och få fram uppgifter om bergsmän. Jag har läst med stort nöje då jag själv forskar i domböcker i Västergötland. Jag härstammar från Gosven i Hagge. Han är morfars morfar till Margareta Göransson Wessman som flyttar till Främmestad i Västergötland och gifter sig med två kyrkoherdar. Med den andre, Elavus Benedicti, fick hon barn som leder vidare till mig.
  Mvh Marita Persson

  Gilla

 2. KOMMENTAR om brevet 1551 ovan: Jag hittade citat och källhänvisning (Gustaf I registratur 1551 3/1) till brevet från Gustaf Vasa 1551 i Helge Forsell: Stollbergets gruvor. Belgstin-sägnen i historisk belysning. Dalarnas museums serie av småskrifter 34, 1983. Monica Fogerqvist har sedan ifrågasatt om källhänvisningen stämmer, och brevet i fråga har ännu inte hittats.

  Gilla

 3. Det första brevet finns i Gustaf I registratur 1551 den 3 januari sidan 34 sista raden på sidan och fortsättningen.
  Nästa brev är samma den 25 mars sidan 144 Öpet breff till Kong:e M:tz befalningsmän udi Dalerne…. och så vidare. Andra stycken börjar: Till Sven Hansson, bönderne som … och så vidare.
  Tack för dina underbara artiklar, jag är så imponerad och tacksam för ditt arbete.
  Irene Ljungkvist
  (ättling till Godsven Hansson)

  Gillad av 1 person

 4. Hej Irene! Många tack för detta, jag har vidarebef detta tilll Monica. Frågan har också diskuterats i en Facebookgrupp ”Släktforskning i Norrbärke och Söderbärke”. Hon har letat i SVAR:s fotografering av diariet, men om brevet finns i den tryckta varianten borde det väl finnas där också. Vi får undersöka vidare …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s