Arv och konflikter

Det är ju krångel och tvister i den ständigt pågående processen att ge nästa generation bärkraftiga enheter att få sin utkomst av, som gör att vi kan se konturerna av människor en bra bit längre bak än vad kyrkobokföringen räcker.

Men för att förstå domboksärendena är det bra att förstå några grundläggande spelregler. Under den här tiden är det Kung Kristofers landslag som gäller och den var en omarbetad version av Magnus Erikssons landslag.

Döttrar ärvde hälften så stor lott som söner, därav brodersdel och systerdel, och att två systerdelar var lika med en brodersdel. Dessa delar kunde sedan bytas eller lösas in för att skapa bärkraftiga enheter. Mycket planering lades ner på att skapa äktenskap som var fördelaktiga, och man hamnade ofta i att de ingicks mellan personer som var avlägset släkt med varandra. Mot detta verkade incestlagarna, som förbjöd äktenskap i vid denna tid till fjärde led, i äldre tid ännu fler led. Detta har vi sett i de ärenden som gick till domkapitlet och som gör att vi vet säkert  att Per Hennikssons i Vad hustru var dotter till Gosven i Hagge.

Vi försäljning av jord var det viktigt att man tog hänsyn till bördsrätten, den som var närmast i börd hade först rätt att lösa eller köpa jord. Därför måste jord bjudas upp tre gånger innan köpet kunde stadfästas. Ett exempel på hur ett klander kunde riva upp en försäljning är när Lasse Svensson i Hagge säljer halva Sundbo till Germund i Livsdal, men köpet klandras av Hans Olofsson i Sundbo som anser sig vara närmare i börd, och han får också rätt.

Naturligtvis finns det mycket litteratur om allt detta – nedanstående är en bra introduktion:

I radioserien Släktband finns det ett avsnitt som handlar om domboksforskning –  Jordarv och ständiga konflikter.

Webbsidan Domboksforskning.se innehåller mycket bra information och även ett dombokslexikon.

 

2 reaktioner på ”Arv och konflikter

  1. Som vanligt ett mycket intressant inlägg, tack för detta Britt-Marie! Jag blir glad varje gång det kommer något nytt. Du har lärt mig så mycket om människorna i dessa bergsmanstrakter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s