Näsbyn och Moren i Söderbärke

1539 har Hans Persson i Vik, herr Wideke i Berke och Gosven i Hagge i samma socken ”Moren den Norra” i pant. (Inte att blanda ihop med Västermoren i Västanfors eller Moren i Norrbärke), det är Moren i Söderbärke socken som avses. 1545 antecknas Anders Svensson i Fragg för Moren. Anders var son till Gosven och brorson till herr Wideke, och fanns i Fragg i Norberg några år innan Gosvens måg Per Hennikssons arvingar tog över där. Anders Svensson finns också i Näsbyn i Söderbärke, tidigare även det ägt av herr Wideke, innan han fortsatte sin kyrkliga karriär i Munktorps socken.

Nästa ägare av dessa andelar är Henricis Andreae, kyrkoherde i Söderbärke från ca 1558. Det känns inte så djärvt att anta att han är son till Anders Svensson, särskilt som han vid sidan om sitt andliga kall är en fullfjädrad bergsman och hans söner fortsätter på denna bana.

I Näsbyn finns förutom kyrkoherden också förvirrande nog en Henrik Andersson, som inte är identisk med sin namne, utan innehar ämbete som Länsman. Om honom vet vi att han har sitt fasta fäderne i Vik och hans hustru har jord i Vad och Fragg. Hustrun bör vara en dotter till Per Henniksson i Vad, med den kombinationen av andelar. Henrik köper ett torp som kallas Halte Peders boda, eller senare Perhindersbo. Detta torp ägs senare av kyrkoherden Thomas Henrici Barchius, som då bör vara son till Henrik Andersson och inte Henricis Andreae, som t ex herdaminnet anger.

Henricis Andreaes ättlingar finns istället i flera generationer i Moren, min gissning är att Henrik Andersson byter sin andel i Moren mot andel i Näsbyn. Hans Persson i Vik hade ju Moren i pant tillsammans med Videke Hansson och Gosven Hansson. Så om min gissning är korrekt så bör Henrik Andersson härstamma från Hans Persson i Vik.

UPPDATERING Juli 2020 av ovanstående. Jag har nu hittat en tingsnotis från 1682 där det tydligt framgår att Thomas Henrici Barchius far var Henricis Andreae, så jag tar därmed tillbaka det jag antar ovan. Jordandelarna måste istället ha vandrat emellan familjerna. Dokumentet nedan är rättat.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

2 reaktioner på ”Näsbyn och Moren i Söderbärke

  1. Fantastiskt intressant! Jag forskar påHans Hagges ättlingar och var deras bostad Västergård låg i Hagge.
    Jag var dit i somras.
    Kan du skicka mig din mailadress så vi kan få kontakt.
    Mvh Annika Åkerlund

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s