Ett bergsmannauppror i Söderbärke på 1610-talet

1613 rymde en del av Dalregementets knektar som var förlagda vid Nyen skans vid Finska viken. De låg där i väntan på att de skulle göra utfall in i Ryssland, gick hungriga och förväntades ingen bättring eftersom vintern var i analkande. Gustaf II Adolf svarade med att befalla att knektarna skulle fängslas om de dök upp i hemtrakterna igen och var tionde skulle avrättas. Detta ledde till oroligheter och en konflikt med fogden Peter van Benningen.

De bergsmän som ansågs varit ledande i upproret och därför greps var Erik i Vibberbo, Hans Olofsson i Larsbo samt Lars i Bommarsbo och Olof Eriksson i Flatenberg.
Erik i Vibberbos hustru, som var dotter till länsmannen Henrik i Näsby sände bud till sin fader, som då också drogs in i händelserna.
Senare kallades följande till Örebro slott för för förhör: Israel Rasmusson från Kolviken, Olof Andersson i Vanbo, Ambjörn Andersson i Saxe och Mats Matsson i Nor.

Mer om detta finns att läsa i en artikel av Göran Ekberg som grävt fram protokoll ur Svea Hovrätts Huvudserie, inget finns bevarat i tingsrätternas protokoll om upproret. Referaten av händelserna ger oss ett titthål in i ett samhälle för 400 år sedan, där statens makt och rättsäkerhet såg ut på ett annat sätt än i dag.

Göran Ekberg: ”Nähr Almogen komme i mårgon tillsamman at dher kundhe blifua onth utaff” – ett bergsmannauppror i Söderbärke på 1610-talet. Bergslagshistoria 2016, sid 45-50.

2 reaktioner på ”Ett bergsmannauppror i Söderbärke på 1610-talet

  1. Jag har hittat några ärenden som visar att läget inte var det bästa mellan fogdarna och folket i Norrbärke vid denna tid. Ett från 1606 där Erik Pedersson, fogde på Västra Silvberg gav till känna att Anders Simonsson i Gubbo som skulle tjäna på fogdegården inte ville komma dit utan stack sig undan och när han till slut kom till gården lät fogden slå en halsring på honom. Hans broder Olof Simonsson gav sig då på fogden med en lie som tillhygge, dock utan att skada honom. Olof Simonsson dömndes efter stadgan som gjordes 1470 och efter 19 capitlet i gårdsstadgan till att mista livet (Hela Dalarnas tingslags häradsrätt AI:8a sid 110)

    Gilla

  2. Det andra också det från 1606 Nils i Persbo i Grangärde blev tillsagd av bergsfogden att han skulle transportera cronans malm från malmberget till hyttorna. När han inte ville åta sig detta nekade också hans grannar detsamma. Dömdens efter 15 capitlet i gårdsrätten till fängelse vid vatten och bröd (Hela Dalarnas tingslags häradsrätt AI:8a sid 109)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s