Sundbo i Västanfors

I de tidigare källorna är byn  delad i två delar, den ena ägs av Mats Halvarsson gift med Britta Olsdotter från Livsdal och den andra halvan verkar ägas av Gosven Hansson i Hagge, Norrbärke.

Mats Halvarssons son Per Matsson gift med Anna Larsdotter från Persbo, Grangärde säljer sin del till Per Larsson på 1590-talet. Jag har inte hittat någon ledtråd till Per Larssons bakgrund. Det verkar lite märkligt att Mats skulle sälja till Per Larsson om han var måg. En annan tolkning är att Per Matsson och Anna Larsdotter inte hade några barn som uppnådde vuxen ålder, men även då borde de testamentera och inte sälja. Per Matsson ägde också del i Höijen i Norbergs by.

Germund i Livsdal, gift med en dotter till Gosvens son Lasse Svenssons i Hagge, försöker köpa andra halvan av Lasse Svensson, men köpet klandras av Hans Olsson i Starbo, som är sonson till Gosven. Förmodligen är han identisk med den Hans Olsson sedan blir  ägare av denna del. Han hade två söner, Hans Hansson och Per Hansson. Enligt ett tingsärende från 1647 verkar de ha problem med att dela arvet rättvist, men rätten konstaterar att eftersom de är köttsliga bröder och den ena inte kan förmå inlösa mer än den andra så må de sämjas.

Bägge har i alla fall tillräckligt överflöd för att låta en son studera till präst. Hans Hansson är far till Johannes Johannis Sundius som dör 1686 som kyrkoherde i Norberg, och Per Hansson är far till Johannes Petri Noraemontanus, död som kyrkoherde i Söderbärke 1680.

Spekulationer: Både ättlingarna till Ingeborg Nilsdotter, dotter till Nils Jonsson i Persbo, Grangärde och Gosven Hansson i Hagge, Norrbärke verkar ha andelar i Sundbo. Det är lockande att tänka att Ingeborg Nilsdotter gift med Lars var gift till Sundbo, och sonen Halvard Larsson var far till Per och Mats Halvarsson. Germund i Livsdal köpter också en systerdel i Sundbo av Erik Andersson på Djäknehyttan. Beträffande Nils Jonsson, den äldsta kända innevånaren i Persbo och hans ättlingar se Anders Winroths sammanställning.

En som vanligt handritad skiss med översikt över Sundbos tidigare kända led finns HÄR

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Clipboard01
Sundbo från en karta 1698 (Lantmäteristyrelsens arkiv)

3 reaktioner på ”Sundbo i Västanfors

 1. Vad gäller Johan Hansson (1614-1704), så ger jag upp att Hans Hansson skulle vara hans far. Jag vet att pappa och jag hade en längre diskussion om detta på sjuttiotalet, men att han övertygade mig om att det var så. Flera släktforskare har ju satt Hans Hansson som far till Johan Hansson, bl a Arne Gustavsson i Svenska Antavlor. Jag har rivit mitt hår för att reda ut varför, och kommer till slut på att det nog var att Johan Hanssons halvsyster (enligt tingsprotokoll) Margareta Hansdotter i Örbäck kallade sig Sundia. Därmed borde hon vara syster med Johannes Sundius. Men det finns ju en Ericus Johannis Sundius död som brukspredikant i Hällefors 1700, som bör ha varit Johan Hanssons sambroder, dvs son till hans Persson.
  Per Hanssons (Son till Hans Hansson) likpredikan 1714 talar om två bröder, Johannes Sundius och Olof Hansson som dog samma år som Hans Hansson, nämligen 1648.

  Johan Hanssons far är alltså Hans Persson och hans farfar är Per Larsson, inget annat.

  Gilla

 2. Jag lägger denna kommentar även här där den hör hemma:
  Rolf Bowin skriver:
  18 september, 2018 kl. 09:19 Redigera

  Hej Britt-Marie Sohlström, du nämner i ett inlägg den 7 maj 2017 (med skiss) angående Sundbo i Västanfors att Margareta Hansdotter Sundia skulle vara dotter till Hans Persson och inte till Hans Hansson. Du nämner att Margareta Sundia skulle vara gift till Örbäck. Enligt mina anteckningar är den Margareta Hansdotter som är gift till Örbäck gift med en Mats Olofsson. Hon sägs i dödboken vara född 28 sep 1632 men är troligen fel år då hennes mor Rikemor Nilsdotter fortfarande var gift med Lars Persson i Englikabenning (dog 1632). Hon dör i Örbäck 1697. Syster med Britta och Kerstin Hansdöttrar. Den Margareta Sundia jag har i mina anteckningar var gift med Matts Andersson i Aspbenning (död 1676). Hon är född 1617 i Sundbo och dör den 14 sep 1704 i Aspbenning. Se dödsruna Västanfors F:1 sid 27 (Arkiv Digital). Hör gärna av dig. vill veta om mina anteckningar stämmer. Med vänlig hälsning Rolf Bowin

  Gilla
  Svara
  Britt-Marie Sohlström skriver:
  29 september, 2018 kl. 12:33 Redigera

  Hej Rolf och tack för din kommentar!! Du har helt rätt, jag har inte rättat en tidigare felaktighet i skissen, den stämmer inte med vad jag anger i dokumentet. Jag håller med om allt du skriver här ovan, och ska ersätta med en mer korrekt skiss. Vad bra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s