Rabbatsbenning i Norberg

Göran Ekberg och jag har i påsk bollat de tingsprotokoll och uppgifter ur skattelängder vi haft på var sitt håll om Rabbatsbenning mellan oss. Efter lite grubbel har vi kommit fram till en tolkning vi ser som rimlig utifrån upplysningarna i källorna.

I de tidigaste längderna finns i Rabbatsbenning Pål Finne och Olof Pålsson samt Gudmund Pålsson som vi får anta är hans söner. Olof Pålsson verkar inte haft några barn som uppnådde vuxen ålder, eller möjligen att han hade döttrar som flyttade från byn, och vars delar löstes in. Gudmund Pålsson däremot har åtminstone tre barn, Olof Gudmundsson, Peder Gudmundsson och  en NN Gudmundsdotter.

Olof Gudmundsson är en intressant person, uttagen till knekt gjorde han karriär och 1581 är han knekthövitsman. Knekthövitsman är en befälhavare över en trupp fotfolk och titeln användes under femtonhundratalet och början av sextonhundratalet. I Dalregementets personhistoria Del 1 finns en notis om honom som bl a berättar att han gjorde resor till Viborg, Narva och Nöteborg. Han deltog (och kom nätt och jämt därifrån med livet i behåll) 1598 i det sk Näftåget, ett uppror i Stora Tuna som ledde till att Jacob Näf, ståthållare över Västmanland, Dalarna och Bergslagen blev lynchad av ilskna dalkarlar.

Olof Gudmundsson behöll halvparten i Rabbatsbenning, den andra halvan ägdes av hans systerson Erik Jönsson. 1596 gör Olof Gudmundsson ett byte med Knut Andersson från Skräddarbo i Grytnäs, så Knut får del i Rabbatsbenning och Olof får motsvarande i Skräddarbo. Bakgrunden till detta vet vi inte, inte heller om parterna i bytet var besläktade.

Resultatet blir i alla fall att Knut Andersson flyttar till Rabbatsbenning och Erik Jönsson till Skräddarbo. Till Rabbatsbenning kommer sen också Tomas Eriksson, som förmodligen var Olof Gudmundssons dotterson. Tomas Eriksson är far till Erik Tomasson, som blev måg i Karsbo, som jag berättat om i ett tidigare inlägg.

En skiss som gör det enklare att förstå relationerna mellan personerna finns HÄR

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Clipboard01
Rabbatsbenning från karta 1699 (Lantmäteristyrelsens arkiv)

11 reaktioner på ”Rabbatsbenning i Norberg

  • Hej Åsa
   Jag vill nog envisas med att byn heter Rabbatsbenning, även om en googling på Rabbalsbenning ger några träffar, bla en maskinell läsning av scanning av Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige från 1862, där t tydligen lästs som l.
   Vänliga hälsningar /Britt-Marie

   Gilla

 1. Intressant information om Olof Gudmundsson. Att Olof och Knut Anderssons byte av jord är ju känt från tinget 1596 och jag kan förstå att Knut kan ha flyttat till Rabbatsbenning, men jag hänger inte med att Erik Jönsson flyttar till Skräddarbo? Om jag utgår från din tabell under Rabbatsbenning finns bara en Erik, dvs Erik Jönsson t o m 1600. Från 1606 finns Tomas Eriksson tillsammans med Knut Andersson i Rabbatsbenning. Min slutsats har varit att Erik Jönsson är far till Tomas Eriksson. Och vem var Tomas Erikssons hustru?
  En hytta och en hammare anlades i Rabbatzbönning 1602.

  Gilla

  • Erik Jönsson dyker faktiskt upp i Skräddarbo, titta på Skräddarbo under Grytnäs i mitt dokument. Det är två morbröder som ska på rätt plats enligt tingsärendena. Erik Jönsson ska ha Olof Gudmundsson som morbror och Tomas Eriksson ska ha Abraham Olofsson som morbror. Abraham Olofsson och Erik Jönsson gör tillsammans affärer med Rabbatsbenningsdelar. Det här är enda sättet som jag kommer på att få ihop alla tingsprotokollen, men det finns kanske fler?
   Jag hittar inga tecken på att Tomas Eriksson skulle ha varit gift med någon i ”Knut”-klanen, men det kan han kanske ha varit ändå.
   Hoppas att det kommer fram mer källor, allt känns lite konstigt. Bytet är ju ovanligt, det skulle vara intressant att förstå varför och om de var besläktade på något sätt.
   Britt-Marie

   Gilla

 2. I hfl 1628 Rabbatsbenning finns Tomas Eriksson med hustru Margareta och barnen Elin och Malin. I årlig ränta 1645 står Margareta Knutsdotter som hustru till Tomas.
  Kan Tomas vara född i Skräddarbo?

  Gilla

 3. En källa som belyser är att Erik Jönsson enligt ting 1597 finns i Rabbatsbenning. Tillsammans med Abraham Olofsson köper de övre gården. Sannolikt för att bo där. Erik för att bo där med NN Olofsdotter, dotter till Olof Gudmundsson.1628 syns inte Erik och Abraham. Tomas Eriksson har fått ärva gården. Om vi tror på att Tomas gifte sig med Margareta Knutsdotter och att Margaretas mor var NN Gudmundsdotter var Tomas och Margareta sysslingar. Kan vi komma längre utan fler källor?

  Gilla

 4. Som jag förstår det och föreslagit det i skissen är Erik Jönsson och Erik gift med NN Olofsdotter två skilda personer. Vi vet inte var Erik som är Tomas Erikssons far hade sin hemvist. Erik Jönsson och Abraham bytte med Knut Andersson och därmed flyttade Erik Jönsson till Skräddarbo i Grytnäs. Tomas Eriksson ärver genom sin mor del i Rabbatsbenning och gifter sig till större andel genom att gifta sig med Margareta Knutsdotter. Tomas och Margareta är inte vad vi vet besläktade.

  Gilla

 5. Nya fynd dementerar att Margareta Knutsdotter skulle ha varit Knut Anderssons dotter. Hon bör vara identisk med den Marit Knutsdotter som nämns i ett ärende från 1607 och berör bördsrätt till en andel i Andersbenning. (Ting i Norberg 1607 Hela Dalarnas tingslags häradsrätt AI:8b sid 226). Hennes son Per Tomasson säljer sedan en systerdel i Andersbenning och hennes dotterdotter gifter sig till Andersbenning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s