Bergsmän och DNA

Jag har kontakt med en släktforskare, vars far DNA-testat sig. Han har en rak manslinje av anor upp till en bergsman Erik Israelsson i Ingolsbenning, Norberg i början på 1600-talet, så får vi därigenom Eriks haplogrupp, som är N-M232.

Denne Erik Israelsson gifter in sig som måg i Ingolsbenning, och ingen källa är känd som ger någon ledning varifrån han kom. Namnet Israel förekommer bland bergsmän i Norrbärke bl a i byn Kolviken och i Hemshyttan samt Spjutsbo. Haplogruppen skulle kunna peka mot ett finskt ursprung.

Nu undrar jag om det är fler som gjort DNA-tester och som har raka mans- eller kvinnolinjer in i bergsmanssläkterna i Gamla Norberg med omnejd. Det vore i så fall intressant om ni ville dela med er av dessa resultat.

Själv har jag tyvärr inget sådant, eftersom det var min farmor som hade bergsmansanor.

Mer om Erik Israelsson finns i dokumentet om Bergsmännen i Gamla Norbergs bergslag  – hämtas HÄR pdf

Jag lyfter fram en kommentar hit så att den syns bättre:

Så roligt att du skriver om DNA, Britt-Marie. Som jag berättat för dig tidigare så försöker jag fastställa ett faderskap i Söderbärke. Den förmodade fadern var son till bergsmannen Hans Larsson född 1749 i Hemshyttan och Hans ff ff ff var Lars Hansson, död efter 1575 i Hemshyttan. Min DNA-testade tremänning har rak faderslinje till honom (förhoppningsvis) och har haplogrupp I1 (M253) som tyvärr är den vanligaste gruppen i Sverige. Släkten brer ut sig både i Norrbärke och Norberg. Jag hoppas att det är OK med en efterlysning här? Jag skulle vilja be alla som testat autosomalt DNA och som har match på mig eller min tremänning Kurt Eriksson att ta kontakt. Jag har hittills bara hittat två matcher i denna släkt men det är för lite för att veta säkert. Hälsningar från Britt Lind

11 reaktioner på ”Bergsmän och DNA

 1. Så roligt att du skriver om DNA, Britt-Marie. Som jag berättat för dig tidigare så försöker jag fastställa ett faderskap i Söderbärke. Den förmodade fadern var son till bergsmannen Hans Larsson född 1749 i Hemshyttan och Hans ff ff ff var Lars Hansson, död efter 1575 i Hemshyttan. Min DNA-testade tremänning har rak faderslinje till honom (förhoppningsvis) och har haplogrupp I1 (M253) som tyvärr är den vanligaste gruppen i Sverige. Släkten brer ut sig både i Norrbärke och Norberg. Jag hoppas att det är OK med en efterlysning här? Jag skulle vilja be alla som testat autosomalt DNA och som har match på mig eller min tremänning Kurt Eriksson att ta kontakt. Jag har hittills bara hittat två matcher i denna släkt men det är för lite för att veta säkert. Hälsningar från Britt Lind

  Gillad av 1 person

 2. Hej Britt-Marie!

  Jag ägnar mig också åt bergsmän och DNA, fast mer de som finns runt Falun, Stora Kopparberget.

  Både N-M232 och I-M253 är ju väldigt välutforskade och det borde vara möjligt att placera in personerna på någon mer sentida kvist. Inte alls tyvärr enligt min mening. Och det går ju att testa SNPer eller ta BigY för att komma vidare också. Med BigY så kommer man så långt som det över huvud taget är möjligt.

  Hör gärna av dig.

  Gilla

 3. Hej. Mitt namn är Nils-Erik Karlsson. Min FarFars FarFar är bergsman. Men inte från dessa trakter som du skriver om. Hans namn är Olof Jansson (1792-1841) Född och Död i Lerbäcks församling Örebro Län, kanske det finns någon beröringspunkt. Jag har endast släktforskat i ca 1 år, och nu har jag tagit ett DNA Test (Autosmalt) men inte fått svaret ännu, jag tror nog att jag inte kommer förstå så mycket av det ändå. Kanske du kan svara på om dessa bergsmän är ättlingar till Valloner, för det är det ryktet jag har hört i släkten att vi är på Faderslinjen. Hälsn.Nisse

  Gilla

  • Hej Nils-Erik! Jag vet tyvärr ingenting om Lerbäck, jag har inga anor där, men det finns det säkert andra släktforskare som har. I det här släktnätverket kring Norberg som jag intresserat mig för finns inte vallonerna närvarande, däremot är de flesta släkt med varandra på flera sätt, man valde partners inom den egna kretsen. Bara någon enstaka kom utifrån och jag har inte sett några livliga kontakter med bergsmännen i Örebro län. Vad gäller DNA så tänker jag att det inte i första hand ger nya anor, men det vore intressant att se om slutsatser man kan dra av domböcker osv i äldre tid stämmer med DNA från raka kvinno eller manslinjer.

   Gilla

 4. Jag har DNA-testat både mig och min pappa. Pappas morfar var Johan August Hedlund son till Mats Hedlund och barnbarn till Anders Holstensson, Kallmora. Pappas svar kommer 20 november. Det är inte en rak Y då det är morfar så det kanske inte hjälper 🙂 Jag har fått svar med 1570 matches, har bara lyckats koppla ihop en med mig än…

  Gilla

 5. En annan del av Bergslagen, men jag har en rak manslinje till bergsmän i Finnshyttan, Järnboås socken och jag har haplogrupp R-M405. Apropå namnet Israel, en av dessa bergsmän, Jan Andersson Wäster, född 1787, var gift med en Katarina Israelsdotter, född 1790 i Lindesberg.

  Gilla

 6. Hej!

  Min man härstämmar på raka fädernet från bergsmannen tillika Söderbärke-prästen Henricus Andreae. Hans haplogrupp är R-M269. Vi undrar om ursprunget kan vara tyskt, haplogruppen är vanligare i Tyskland men även relativt vanlig i Sverige verkar det som

  Gilla

 7. Tack för din kommentar Sara Lundberg. Jag har ju funderat om Henricus Andreae kan vara sonson till Gosven Hansson i Hagge utifrån hans jordinnehav. Se mitt inlägg om Näsbyn och Moren i Söderbärke. https://bmsohlstrom.wordpress.com/2017/07/08/nasbyn-och-moren-i-soderbarke/ samt mitt dokument under Näsbyn, Söderbärke och Hagge, Söderbärke. Jag blir också nyfiken på de äldsta leden i hans härstamning till kyrkoherden. Vänliga hälsningar /Britt-Marie

  Gilla

  • Tack för svar! Jo, jag har sett det. Hoppades komma ännu litet längre med hjälp av DNA-analys men fick inga träffar alls på Family Tree DNA där vi gjorde testet. Har sett uppgifter (dock utan källhänvisning) om att Hans i Hagge härstammar från Bayern, har du någon uppfattning om det?

   Min man härstammar från Henricus Andreaes sonson Petrus Henricus Barchaeus som var förste kyrkoherden i Gunnilbo (gift med Susanna Elofsdotter), sedan dennes femte son Samuel Persson Bark född ca 1633 och sedermera bonde i Norbyn, Gunnilbo. Min dotters efternamn Samuelsson kan härledas ända dit och jag är förstås nyfiken på om namnet Samuel kan ha funnits ännu tidigare på någon släktgren (men har för tillfället kört fast på alla grenar). Vill du ha fler uppgifter delar jag gärna med mig.

   Jag är väldigt imponerad av ditt dokument, måste ligga enormt mycket arbete bakom det!

   Med vänlig hälsning/Sara

   Gilla

 8. Beträffande Hans i Hagge så känner jag inte till några belägg alls, inte ens att Gosven och Widichs far skulle ha funnits i Hagge. Bröderna hade en hel del innehav av jord, så Hans kan ha haft sin hemvist någon annanstans. Man har gissat att han kom från Tyskland utifrån sönernas namn, men det ursprunget kan ju ligga flera generationer bakåt i så fall.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s