Västra Djupkärra i Norberg

När vi får koll på Västra Djupkärra i källorna, är byn redan uppdelad i två gårdar.  Flera av de mer framträdande familjerna i trakten finns företrädda i den tidigare historien.

Nedergården ägs av på 1560/70-talet av en Torbjörn Persson. Måg till honom blir Hans Persson, en av Per Hennikssons i Vad söner. Sonen Hennike Hansson gifter sig sedan med en dotter till Anders Holstensson i Kallmora. Sonen till Hennike, Holsten Henniksson, blir riksdagsman och under många år häradsdomare. Från honom härstammar bl a Holstens-släkten i Aspbenning.

Namnet Torbjörn figurerar även i Östra Djupkärras tidiga historia, det skulle kunna antyda en gemensam ägare långt tillbaka till de två byarna, men jag har inte hitta något konkret som bevisar det.

Oppigården ägs av Jöns Larsson, son till Lars Hemmingsson i Hemshyttan, Söderbärke. Lars Hemmingsson var gift två gånger, och Jöns Larsson var gift med en dotter till Lars Hemmingssons andra hustru och hennes avlidne man Nils Jönsson. Detta arrangemang ledde till att paret fick ett gemensamt halvsyskon, och när han senare avled utan barn måste tinget tillfrågas hur arvsgången skulle lösas.

Västra Djupkärra gick tidigt ur bergsmännens ägo, skeendet skildras av Örnulf Tigerstedt i Fagerstabrukens historia: Bergsmännen Mats och Erik Matsson i början av 1700-talet var fördjupade i stora skulder till Christiernin på Västanfors. Christernin behövde sina pengar och skred till laga åtgärder. År 1744 och 1745 följde så bergskollegi beslut, som tillät långivaren att avsätta de båda från deras hemman och bergsbruk. I oktober 1749 utbjöds hemmanen på auktion, och då ingen bergsman anmälde sig villig att övertaga dem, kunde brukspatronen tillträda de båda hemmanen.

Christiernins delar i Västra Djupkärra hamnade så småningom i Anders Barchaeus d ä ägo. Han fortsatte och köpte upp det ena hemmanet efter det andra i byn, bl a genom att han kom över en fordran, som en borgare i Stockholm hade på ett par bergsmän i byn. Blåsningen i Västra Djupkärra fortsatte i Fagerstas regi långt in på 1800-talet.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s