Om en barnamörderskas sorgliga öde

I Signe Höjers bok ”Kring en bergsmansgård”, som handlar om Nyhyttan i Karbenning, ägd av familjen Höjer en period, nämns (s. 120) om en 20-årig barnamörderska, född i Karbenning, som 1775 blev ”halshuggen och på båle bränd” i Norberg. Där citeras också en visa som handlar om händelsen, och som ska ha sjungits ännu på 1930-talet.

I födelseboken för 1775 hittar jag inget om detta, men däremot i dödboken. Gruweopsyningsmannen Anders Norbergs (barn) med qwinspersonen Lisa Stina Ferngren, …. d 9 och 10 juni vid Spetalet mördad av modern. Lisa Stina Ferngren var född 1754 och i födelseboken hittar jag henne som Joh Ferngrens oägta barn i Hökmora med Margareta Olsdotter.

Bägge Lisa Stinas Ferngrens föräldrar kom från bergsmansgårdar i Hökmora. Modern Margareta verkar ha blivit utkörd från sin hemgård efter händelsen, och flyttar kring i Hökmora. 1759 gifter hon sig med en torpare i Olsbo vid Kylsbo i Norberg. Två år senare dog hon i barnsäng i Olsbo, 31 år gammal. Mannen gifter om sig och dör även han efter ett par år. Lisa Stina försvinner, och jag hittar henne senare som piga hos Anders Norberg, en avskedad soldat som i många år har haft en sängliggande hustru. (AI:5c f 9, AI:7b f 195)

Fadern Johan Ferngren gifter sig med Brita Norsten och verkar i början av 1770-talet som klockare i Norbergs by. Familjen har ett antal barn.

För den som är född oäkta fanns ingen väg tillbaka in i släktnätverket. Lisa Stina Ferngren var helt ensam i sin utsatta position, trots att hon har många släktingar runt sig, både i Norberg och i Hökmora. Jag har inte fler detaljer kring vad som egentligen skedde, originaldomböckerna har en lucka för detta år, och de renoverade domböckerna i Svea hovrätts arkiv finns inte digitaliserade.

PS. Jag registrerade ovanstående i Rötters databas över avrättade för många år sedan, och nu hittade jag en kommentar av Christian Schrepper från 2016:

Avrättningen ägde rum den 4 oktober 1775 på Gamla Norbergs bergslags avrättningsplats:
”Afskedade Soldat Anders Norberg, född 1730, var gift med sängliggande Chierstina Persdr., han undergick kyrkoplikt i December 1775; ”Pig: Lisa Stina Jansdr., oägta, född 1754 Carb., för begångit barnamord halshuggen och i båle bränd 1775 4/10” (Riksarkivet, Norbergs kyrkoarkiv, Husförhörslängd er, SE/ULA/11099/A I/6b (1775-1785), Bild 100, Sida 94)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s