Om Änkan i Karsbo Norberg

Jag har i kontakt med Göran Ekberg och Krister Forsberg funderat över sextonhundratalet i Karsbo. Fler källor kan kanske i framtiden räta ut ytterligare frågetecken, men så verkar det i stora drag sett ut:

I längderna förekommer en Olof Larsson 1539 som efterträds av en Erik Olofsson. Det kan vara far och son, med de vanliga förbehållen att dra dessa slutsatser bara utifrån namnen. Sedan kommer sonen Mats Eriksson, mer säkerställd.

1627 finns ett tingsärende där Britta Eriksdotter fick brev på 2 halva sine systerdelar i Karsbo som hon köpt för 12 fat, och även Mats Larsson fick brev på 2 halva systerdelar. Detta kan tolkas som att två systrar har flyttat från byn, och de kvarvarande fick lösa in deras delar. Resultatet blev alltså tre lika stora enheter, brodern Mats, och två systrar som fick sin egen systerdel kompletterad med en inlöst.

1637 vigs Birgitta Eriksdotter i Karsbo med Sven Pålsson i Moren. Där har vi den ena systern, Sven Pålsson förekommer sedan i längderna och efter hans död presenteras Brita Erichsdotters testamente på tinget 1658, där hon ger all sin egendom till Erik Tomasson och Per Andersson i Karsbo. Det konstateras också att inga andra släktingar finns. Paret hade tydligen inga barn som uppnådde vuxen ålder.

Mats Larsson måste ha varit gift med den andra systern 1627. Han förkommer inte sen i längderna med det gör istället en hu Marit omväxlande med helt enkelt Änkan. När hon dör 1666 står i dödboken – Mats Larssons änka. Det verkar inte som paret hann få några överlevande barn innan Mats Larssons tidiga död. Hon var alltså ensam på sin gård alla år, varför hon valde eller inte kunde gifta om sig kan vi bara spekulera om.

Brodern Mats Eriksson verkar enligt mantalslängderna ha haft 2 döttrar. Föräldrarna dör tidigt och i ett antal år upptas endast två döttrar på den enheten. I personalieboken 1700 efter en av döttrarna Brita Matsdotter anges att hennes föräldrar var Mats Larsson och Marit Hermansdotter. Men här verkar prästen fått något om bakfoten, dessa två personer bör bägge ha varit ingifta i byn. Det måste vara Mats Ersson som avses. Marit Hermansdotter kan vara namnet på hans hustru, men det är den enda källa vi hittills hittat till det.

Några andra namn figurerar i längderna, jag antar att det är personer som arrenderar eller är anställda för att tillse att driften på gårdarna går runt. Man hade brist på arbetsföra manspersoner i byn.

Till slut blir i alla fall Mats Erikssons två döttrar giftasvuxna, och 1649 gifter sig Karin Matsdotter med Erik Tomasson från Rabbatsbenning, och året därpå Brita Matsdotter med Per Andersson från Meling i Västanfors.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s