Per Henniksson, son till Hennike Bengtsson i Vad, Söderbärke

Per Henniksson gjorde, som vi konstaterat,  ett mycket gott gifte då han fick Gosven Hanssons i Hagge dotter till hustru. Han hade kapital nog att lösa ut alla sina syskon, och flera av dem utmärkte sig sen vid Älvsborgs lösen med att ha just mycket kapital, men ingen egendom. Men de hade kunskap och entreprenörkraft, Lasse stod för driften av frälsehyttan i Fagersta och Bengt för frälsehyttan vid Nordansjö. Effrike byggde en hytta både i Fragg och  i Älgsjöbo. Herman förvaltade hyttan i Halvarsbenning.

Det har spekulerats i om Pers hustru var en ”Spelbodotter” pga av det mycket ovanliga namnet Spelbo som en av hans söner fick. Spelbo förkommer i Hommansbenning i Grytnäs, och Henneke gör ett jordebyte med denne Spelbo. Men om det finns ett släktskap behöver det inte vara i denna generation, det kan vara någon eller några generationer tillbaka. Bestickande är att det 1462 förekommer en Kjellfast i Hommansbenning, ett inte riktigt lika ovanligt namn, men Kjellfast dyker ju också upp bland Vads-ättlingarna.

Om ättlingarna i Vad har Hans Gillingstam skrivit i sin mycket detaljerade artikel i Släkt och Hävd 1971:1. Att sonen Holsten Persson var gift med Karin Hermansdotter har Torsten Berglund fört till bevis i en artikel i  Släktforskaren och Genklang 1999. Även Holsten Persson lyckades hålla gården odelad trots att han hade många syskon, men efter hans tid delades gården mellan sönerna Hans och Torsten Holstensson, och i senare generationer delades den upp ytterligare.

Sämogården i Vad finns kvar idag som ett exempel på en välbevarad bergsmansgård. Den kommer  från Torsten Holstenssons del. På gården finns ett härbre som sägs kunna vara från 1500-talet.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

1990VAdSöderbärke
Här besöker jag Sämogården i Vad kring 1990

En reaktion på ”Per Henniksson, son till Hennike Bengtsson i Vad, Söderbärke

  1. Hej!
    Jag heter Kersti efter en släkting på Sämogården. Min mor föddes i Matses Sörbo, 1910 och fick namnet Brita (Eliasson) efter sin farmor Anna Brita Eliasson ((Persdotter) 1851- 1933, gm Daniel Eliasson 1931 – 1919. Min morfar Vilhelm var del av en stor barnaskara. Han hade flera bröder. Jag känner till Axel Eliasson och Emil Eljas. En bror lär ha flyttat till Amerika. Två systrar minns jag, faster Ellen och faster Lisa (min mors referenser). Daniel lär ha varit gift 2 ggr. Alla barn i första äktenskapet lär ha dött av TB. Han planterade träden vid uppfarten till gården till minne av barnen.
    Det är roligt att läsa om släktskap och gamla tider. Tack för fin publicerade forskning. Kersti Preger (Toronto, Kanada)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s