Om ett dråp 1594 på Narve Bengtsson i Livsdal i Norberg och hemmanet Holmsjögården / Hönsgärdet

I 1594 års dombok finns en liten notering om att ”Olof Larsson i Livsdal för ”manslagt” på Narve Bengtsson i Livsdal” får böta. 1603 bjuder Nils Andersson i Vik i Söderbärke upp ett torp benämnt Holmsjögården (det som idag kallas Hönsgärdet) ”vilket hemman så tillkommit är att en benämnd Olof Larsson ihjälslog Nils Anderssons hustrus förre man, Narve Bengtsson”. 1598-1602 finns några domboksnotiser som visar att Nils Anderssons hustru var dotter till Herman Henniksson i Halvarsbenning och hette Marit.

Nyligen hittade jag också av en slump en anteckning i domboken under ting i Torsång 1594 med en överskrift Detta till Norberg: Olof Larsson i Livsdal som kom i skada för Narve Bengtsson ibidem, blev så med hans målförare som är Germund Bengtsson, Lasse Olofsson, Per Hinsesson och vore så förlikte att Olof Larsson skall giva hans arvingar Holmsjögården till evärderlig tid. Olov ska förse sig till att bo på en annan stadh.

Jag har ännu inte hittat något som belyser vem Olof Larsson var. Ca 1570 till 1590 fanns Germund Bengtssons dotter Ingrid i Hönsgärdet, gift med knekten Nils Eriksson. 1592 bjöd Bengt Germundsson upp hemmanet köpt av sin syster Ingrid.

I slutet av första decenniet på 1600-talet dyker Kjellfast Olsson upp i Livdal. 1605 står han som Kjellfast af Klementsboda. 1612 bjuder han upp en systerdel i Livsdal köpt av sin syster Margareta Olofsdotter, vilket visar att han var arvsberättigad i Livdal. Han står också för hemmanet Hönsgärdet. Per Östensson löser in en systerdel från honom, vilket visar att hans hustru hade arv i Östra gården i Halvarsbenning. Min slutsats av allt detta är att Marit Hermansdotter gift sig en tredje gång och då med Kjellfast Olsson i Livsdal.

Jag har hittat följande barn till Narve Bengtsson i Livsdal: Jöns Narvesson, Henning Narvesson, Anna Narvesdotter (Gift med Lars Olofsson i Andersbenning), Karin Narvesdotter (gift till Ingolsbenning). Barn till Kjellfast Olsson: Brita Kjellfastdotter (gift med Per Knutsson i Rabbatsbenning), Lars Kjellfastsson (gift med Brita Hansdotter från Hedkärra), Olof Kjellfastsson (Gift med Anna Andersdotter, dotter till Anders Holstensson i Rosendal), Kerstin Kjellfastdotter (Gift med Ingel Andersson i Livsdal) samt Bengt Kjellfastsson (gift med Karin Ersdotter från Höijen i Norbergsby) vars ättlingar Bengt Bengtsson – Samuel Bengtsson – Gustaf Samuelsson tog över Hönsgärdet. Varför Kjellfasts ättlingar fick Hönsgärdet och inte Narves vet jag inte, något byte måste ha ägt rum?

Kjellfast Olsson själv då, vilka var hans föräldrar? 1605 står han som Kjellfast af Klementsboda i längden. Vi vet att han hade arv i Livsdal, han löste en del i byn av sin syster. En kvalificerad gissning är att den Olof Bengtsson som brukar Klementsbo 1549-1555 skulle kunna vara hans far, som då skulle vara son till Bengt Germundsson. Men bara en gissning tills det styrks av något mer belägg.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

 PS. Glidningen av namnet Holmsjögården till Hönsgärdet behandlas av Harry Ståhl i kapitlet Norbergsbygdens ortnamn i boken Norberg genom 600 år.

2 reaktioner på ”Om ett dråp 1594 på Narve Bengtsson i Livsdal i Norberg och hemmanet Holmsjögården / Hönsgärdet

 1. Se även Svea Hov – Uppsala EX1a:4 år 1642 sid 235 och/eller Narve Bengtsson i Hönsgärdet/Livsdal.

  Brita Kälwastdr gift 24 sep 1643 i Livsdal bgr 5 aug 1654 i Fragg och hennes make Germund Olsson bgr 1 okt 1665 i Fragg. Han är son till Olof Germundsson. Fråga: Kan Källwast (Kjellfast) ha varit gift två eller flera gånger och ha 2 döttrar i olika giften som bägge heter Brita?

  Gillad av 1 person

  • Hej igen Le Roy
   Jag kan inte förstå det på annat sätt än att Brita Kjellfastdotter, gift med Germund Olsson var dotter till Kjellfast Holstensson i Fragg. Se mitt dokument under Fragg.
   Vänliga hälsningar /Britt-Marie

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s