Herman Henniksson, son till Hennike Bengtsson i Vad Söderbärke

I sin mycket utförliga artikel om byn Vad i Söderbärke (Släkt och Hävd 1971:1) konstaterar Hans Gillingstam att han inte funnit belägg för att Herman i Halvarsbenning skulle vara bror till Per Henniksson. Under kompletteringar och rättelser till genealogiska arbeten i SoH 1978:2 meddelar han dock att han funnit belägg för att så är fallet.

Herman Henniksson verkar ha haft sin huvudsakliga hemvist i Halvarsbenning i Norberg, men finns även flera år upptagen i längderna i Fragg (Se inlägg om Norra gården i Fragg). Däremot ser det ut som om han aldrig själv ägde Östra gården i Halvarsbenning, som var ett arv från antingen Hennike Bengtsson eller hans hustru. Herman förvaltade den, och arvsskiftet skedde sedan senare. I Halvarsbenning fanns också under en period Hans Larsson, som var son till Hermans bror Lasse Henniksson i Fagersta och Erik Bengtsson, son till Hermans bror Bengt Henniksson.

Efter Herman tar hans son Per Hermansson vid i Östra gården, och sedan Pers måg Per Östensson, som jag behandlat i ett tidigare inlägg. Bengt Hennikssons ättlingar i Hinsebo försöker, som också beskrivits i ett tidigare inlägg, få en andel i byn, men efter diverse turer blir det så att gården delas mellan Per Östenssons son Anders Persson och hans måg Bengt Hansson, som förmodligen var son till Hans Holstensson i Vad, Söderbärke. En skiss över hur Östra gården delas vidare av Per Östenssons ättlingar finns i Arne Sohlströms häfte om Halvarsbenning.pdf

En av Herman Hennikssons döttrar som hette Marit gifte sig med Narve Bengtsson i Livsdal. Han blev dräpt av Olof Larsson i samma by 1594, och hon fick efter honom Holmsjögården, som idag kallas Hönsgärdet. Hon gifte sedan om sig med Nils Andersson i Vik, Söderbärke. Hennes syster Rigmor var gift med Hans Persson i Vik. Bland de kända barnen finns också en bror Halvard Hermansson som gifte sig till Persbo i Grangärde.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s