Norra gården i Fragg, Norberg

Nedanstående vill jag poängtera är mer en teori än något som i alla delar är belagt i källor, men jag presenterar den ändå och hoppas på falsifieringar eller verifieringar

En skiss över släktförhållandena  pdf som nog behövs för att hänga med i alla turer

Anders Winroths skiss över de äldsta kända leden i Persbo är också bra att ha till hands.

1548 säljer Peder Larsson i Starbo, Norrbärke tillsammans med sina mågar Lasse Andersson på Gussarvshyttan i Skedvi och Eric Nilsson i Knallasbenning, Grytnäs alla de delar de äger i den nordersta gården i Fragg liggande på Gamla Norberg till Lasse Persson i Persbo. Detta är inte samma Lasse Persson i Persbo som finns med i skissen för Södra gården i Fragg. Det finns en namne som har arvejord i Persbo men som även figurerar i ärenden kring jord i Gläfse, Söderbärke och som har jord i Fragg.

Jag har ingen klar bild alls över vem denne Peder Larsson i Starbo är, men det kan ju vara så att Lasse Perssons far eller mor redan har delar i Fragg, och att ovanstående är en inlösen av en ytterligare syster eller brorsdel.

Min teori, även om jag inte hittat belägg, det är ju många års tingsprokoll som förkommit, är att Lasse Persson använder en del av sitt innehav i Fragg för att göra byten med sin syster (?) och svåger Herman Henniksson (son till Hennike Bengtsson i Vad)  i Halvarsbenning. Herman Henniksson figurerar i längderna för Fragg innan Halvard Ericsson eller Halvard Dalkarl bördig från Persbo tar över. Herman Henniksson har nämligen en son Halvard Hermansson som gifter sig till Persbo, och som sedan utmärker sig som den ledande bergsmannen i byn. Han löser också in sina syskons delar i Fragg. Om han använder sitt innehav i Fragg som bytesobjekt med sin svåger Halvard Ericsson, tillskansar han sig en ännu större del i Persbo. Visserligen finns ett ärende där han byter innehavet i Fragg med sin bror Per Hermansson i Halvarsbenning, men det finns ju inga tecken på att han äger gården senare, så det kan ha gått tillbaka för detta mycket mer fruktbara byte.

Halva Mellangården i Fragg verkar också komma från Lasse Perssons innehav. Carl Persson i Spjutsbo, Norberg köpte omkring 1660 från sin svärmor Anna Holstensdotter i Fliken halva Mellangården. Hemmanet var Anna Holstensdotters arv från Kallmora. Lasse Persson ovan hade bl a en son Jon Larsson, som var far till den Sigrid Jonsdotter som var gift med Holsten Andersson i Kallmora.

Sen är frågan var Lasse Persson och hans söner egentligen är bosatta. Den Lasse Persson som finns i längderna i Fragg kan vara denne Lasse Persson, men namnet är tyvärr väldigt vanligt. Det enda belägg jag känner till för att Jon Larsson skulle ha varit i Fragg är ett ärende från 1614 ”Kom Kjellfast Holstensson i Fragg och talade till Peder Larsson i Livsdal om ett änge, benämnt Spjutsängen, förebärande att hans föräldrar det pantsatt hade till Jon Larsson i Fragg, som var Peder Larssons moderfader.”

1639 byter magister Erik Holstenius (son till Holsten Andersson i Kallmora och pastor i Skedvi) bort sitt rätta mödernearv, som  är delar på Skenshyttan i Tuna socken. Dessa måste ju antingen Jon Larsson eller hans hustru som var bergsfogden Lasse Ravalssons i Norrvik i Grangärde dotter ha ägt. I längderna för Skenshyttan figurerar 1557 till 1612 – just det – en Lasse Persson.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

3 reaktioner på ”Norra gården i Fragg, Norberg

 1. Flera släktforskare har ihärdigt arbetat med att kartlägga vilka som bodde i bergsmansbyarna samt släktskapet mellan dem. En av många viktiga pusselbitar är Jon Larsson (levde sannolikt mellan 1530-1570), son till Lasse Persson som fanns i Fragg mellan 1539-1579. Lasse Persson var förmodligen född i Persbo eftersom hans far Peder Jonsson levde i Persbo. Dock vet vi inte säkert vart Jon Larsson föddes, levde och dog. Vi kan anta att Jon Larsson föddes i Norra gården i Fragg.
  För att den här pusselbiten ska komma på plats behöver vi veta mer om Jons hustru NN Larsdotter, dotter till Lasse Ravalsson i Norrgovik. Det vi vet från domböckerna är att döttrarna Sigrid och Sara Larsdotter var barnbarn till Lasse Ravalsson, men inget mer. Eftersom vi vet så lite om Jon Larsson, vet vi heller inte vart Sigrid och Sara föddes.

  En annan faktor som bidragit till ovanstående är att vid samma tid fanns det en annan Jon Larsson, son till Lars Andersson i Lernbo, som gifte sig med Karin Larsdotter i Persbo. Karin var, tillsammans med systrarna Anna, Barbro och Brita, dotter till Lasse Persson i Persbo. Lasses far var Peder Nilsson som bodde i Sörvik. Vi har alltså två Jon Larsen, den ena son till Lasse Persson som fanns i Fragg 1539-1579 och en annan Jon Larsson som var måg till Lasse Persson som bodde i Persbo. Peder Nilsson var bror till Bengt Nilsson i Persbo. Vilken Lasse Persson vittnade mot Bengt Nilsson den 22 januari 1550? ”Kom för retta Lasse Rawalsson och klagade huru han for heem till Benct i Pedersboda och skulle wägha hans jern som han och gjorde, uti första part wåre 27 osmundar, nåår han skulle wäga deth andra kom Bencts hustru och spaark omkull wåghen och bad honom pynta segh dädan, ner han skulde fåå någhet adnath. Detta wittnade Lasse Persson i Pedersboda, och Benct stoodh deth sleiffer till adt han hade och tillförene smitt opult järn både då före, deth ransakade nemnden och Benct feltes till 40 mark efter Bergs Premlegne.”

  Gilla

 2. Hej Krister och tack för denna komplettering!
  Det finns tyvärr inga källor som kan verifiera var dessa personer var födda. De ägde egendommar på flera ställen långt ifrån varandra och hade andra, ibland nära släktingar, som brukade eller arrenderade vissa andelar. Namnen är ju dessututom inte så särskiljande, och även om det verkar troligt så ser jag det inte som hundraprocentigt att det är ”vår” Lasse Persson vid alla tillfällen i Fragg. Är det han som finns där, så kan ju också hans son Jon Larsson ha funnits där och dött före fadern. Det enda belägg jag hittat på en Jon Larsson i Fragg är som jag skriver i bloggen från 1614, men hänsyftar på något som hänt vid ett okänt datum längre tillbaka, då Kjellfast Holstensson säger att hans föräldrar pantsatt Spjutängen till Jon Larson i Fragg. Jag har dock inte ännu på något sätt plöjt alla skattelängder mm på något sätt heltäckande, så jag kan ha missat något.

  Jag skriver ju i bloggen också att Sigrid som arv hade delar i Skenshyttan och även i Ulvshyttan faktiskt, i nuvarande Silvberg, då Tuna och längre tillbaka under Gessberg. Dessa kan ju komma antingen från Jon Larsson – Lasse Persson eller Jon Larssons hustru (vars förnamn vi ännu inte hittat bevarat i någon källa) – Lasse Ravalsson. Det öppnar ju för att de kan ha varit bosatta där, eller på någon egendom vi ännu inte konstaterat de äger. Jons bror Anders fick delarna i Gläfse, som inte var arv utan köpt jord, men var han var bosatt är också döljt i dunkel vad jag kan se. Samma sak där, har inte koll på alla längder, också har han ett väldigt vanligt namn tyvärr.

  Gilla

  • Tack för snabbt svar. Ja, det är lätta att låta sig låsas vid en viss föreställning. Jon Larsson kan ju ha bott på en gård som hans hustru fått i arv, i Skenshyttan eller Ulfshyttan. Men jag såg ingen Jon Larsson i Skenshyttan (Landskapshandlingarna). Döttrarna gifte ju sig till bergsmän i Kallmora och Hörende som ligger ganska långt från t ex Ulfshyttan. Vad säger det om bergmännens sociala nätverk? Om Jon Larsson var myndig när Spjutsängen blev pantsatt, måste Jon varit född senast omkring 1495 och därmed blev han äldre än vad vi trott.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s