Rikmor, Brita och Marit Henniksdotter, döttrar till Hennike Bengtsson i Vad, Söderbärke

Bland Hennike Bengtssons kända barn finns tre döttrar. Rikmor och Brita är kända från brev om inlösen av jord i Vad, i Britas fall av hennes son Olof Hindersson. De verkar båda finnas i Köping och ännu har tyvärr inga källor hittats som kan kasta mer ljus över deras och deras ättlingars vidare öden.

Marit Henniksdotter kan vi däremot följa. Hon gifter sig med Olov Bengtsson, son till Bengt Nilsson i Persbo, Grangärde. Arvet efter Bengt Nilsson skiftades så att Olof Bengtsson fick en andel i Stimmerbo i Norrbärke, och hans bröder Nils och Erik delade på arvet i Persbo.

Olof och Anna hade två kända barn, två döttrar. Karin Olofsdotter var gift till Hagge med Gosven Hanssons son Lasse Svensson. Anna Olofsdotter var gift med Anders Ingevallsson i Stimmerbo. Denna släktkedja kan pusslas ihop via ett antal tingsärenden, men finns dessutom elegant som ett extra facit i ärendet hos domkapitlet då Johan Germundsson i Livsdal ville gifta sig med Karin Hansdotter från Vad.

Ingevall och Anna har bl a en son Mats Andersson vars dotter Karin Matsdotter gifter sig till Furbo i Norrbärke med Michel Hermansson. Hans sonson med samma namn, eller som han senare kallade sig Michael Hermonius, var morfar till Carl Michael Bellman. Känt sedan tidigare, men intressant.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s