Södra gården i Fragg, Norberg

Med vetskapen om att Per Hennikssons i Vad hustru var Karin Svensdotter, dotter till Gosven i Hagge, klarnade ägoförhållandena för Södra gården i Fragg ytterligare.

Gården ägdes alltså av Gosven i Hagge, eller var hans hustrus (som är okänd) arvejord. Han brukade den inte själv, så bland namnen i längderna finns säkert personer som brukar den åt honom eller som arrende. Anders Svensson är förmodligen Gosvens son, han återfinns senare i Ludvika och 1557 säljer han en brodersdel i Fragg till Per Henniksson. Samtidigt köper Per en systerdel av Lasse Persson i Dagkarlsbo, eftersom det är så vanligt namn känns det inte lika säkert, men skulle kunna vara den Lasse Persson som också figurerar i Fragg.

En bit framåt i tiden vet vi att Hans Effriksson brukar den och också äger delar, men att Holsten Persson, son till Per Henniksson köper tillbaka dessa andelar. Det är i samband med denna transaktion som det slås fast att gården är Holsten Perssons mors arv. Sedan 1598 byter Holsten Persson och hans bror Hennike Persson jord, så att Hennike Persson får allt Holsten äger i Fragg. Men han verkar ha avlidit barnlös strax efter denna uppgörelse, och Holsten löser åter delarna i Fragg.

Ca 1602 kommer Kjellfast Holstensson till Fragg. Han är gift med en dotter till Hans Larsson i Hemshyttan. Han löser in delar i Fragg från sin far Holsten Perssons i Vad, Söderbärke syskon. Kjellfast verkar ha haft två döttrar, som gifte sig med Germund Olsson från Livsdal och Johan Matsson. Dessa delar gården mellan sig.

På tinget 1614 talade Kjellfast till Peder Larsson i Livsdal om ett äng, benämt Spjutsängen, förebärande att hans föräldrar det pantsatt hade till Jon Larsson i Fragg, som var Peder Larssons moderfader, för 5 fat järn, både sjön och änget, därtill sade Peder Larsson om Kjellfast med skäl de bruka kan, skall han få det igenlösa.

Detta Spjutsänge, senare Spjutsbo, brukas av Israel Hansson, förmodligen bror till Kjellfasts hustru, och senare förvärvas det av en måg till en annan bror, Hemming Hansson i Hemshyttan. Mågen hette Per Nilsson och var bördig från Västergötland, och med hjälp av hans kapital ägde hans ättlingar såsmåningom förutom Spjutsbo stora delar av Fragg.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

En handritad prelimär skiss över förhållandena i Södra gården i Fragg pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s