Bengt Henniksson, son till Hennike Bengtsson i Vad, Söderbärke

Bengt Henniksson återfinns som landbo under Nordansjö i Norberg i slutet av 1500-talet. I uppbörden för Älvsborgs lösen tillhör han, liksom hans bröder Herman och Lasse, de mest förmögna i Norbergs socken.

Nordansjö ägdes av Svante Stures änka, fru Metta Dyre till Hörningsholm. 1539 ägs den, efter att den tagits ifrån henne, av Johan Turesson Tre rosor. Men hon såg till att hon fick sina ägodelar tillbaka, och i frälse- och rusttjänstlängderna för 1576 upptas som ”fru Margitz landbönder till Hörningsholm” Bengt Henniksson i ”Nollansjö” och Anders Persson i Norbergsby.

Bengts son Anders Bengtsson efterträdde fadern som landbo på Nordansjö. Men då riksmarken Jacob de la Gardie tog över Nordansjö i början av 1600-talet verkar han ha anställt nytt folk. 1624 lät han uppföra en ny masugn i Nordansjö ”på Fransooss wijss gjord”.

Bengt förvärvade på något sätt Hinsebo, som var ett litet hemman som låg angränsande till Nordansjö. Det fanns en hytta i Hinsebo, som lades ner för gott någon gång efter år 1600. Förmodligen låg den där Thorshammars verkstad senare byggdes.

Herman Henniksson, Bengt Hennikssons bror i Halvarsbenning löste ut sina systrar Rigmors och Britas arvedelar i Östra gården i Halvarsbenning. Anders Bengtsson överklagade detta, och på tinget 1599 ändrades det till att Herman och Bengts arvingar fick varsin arvslott. 1672 görs en syn i Halvarsbenning för att utmäta vad som tillfaller gamle Bengts arvingar i Nordansjö, arvingarna till sönerna Anders och Erik samt döttrarna Karin, Ingeborg och Anna. Senare köps delar i den sk Hinsebotäkten successivt tillbaka till Halvarsbenning.

Från Bengt härstammar många ättlingar i andra bergsmansbyar i Norberg, t ex i Fragg, Spjutsbo och Halvarsbenning. Bekymret för de som blev kvar i Hinsebo var att det inte hörde någon skog till Hinsebo. På en karta från 1761 står: Till Hinsebo finns ingen utmark utan förtjänar ägaren sitt uppehälle genom malmbrytning och kolleveranser till Nordansjö. Till de ekonomiska bekymren bidrog säkerligen att Anders Ersson i Hinsebo 1679 fick avstå all sin hustrus arvsrätt i Häste till Olof Persson i Häste till vederlag emot den skada som hans folk tillfogat Olof med skogselds släppande inpå hans skog.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s