Effrike Henniksson, son till Hennike Bengtsson i Vad, Söderbärke

Effrike (många stavningsvarianter finns) Henniksson återfinns i Fagersta 1556 och 1557. Fagersta var en frälsehytta som ägdes av fru Görvel, men 1556 togs den i beslag av Gustav Vasa. Om Effrike står att han varit fru Görvels landbo och nu är K M landbo. Sen verkar han ha avlidit och ersattes av sin bror Lars Henniksson, vars son och sonson blev kvar i Fagersta. Sonen Olof Larsson i Fagersta var gift med en sondotter till Gosven Hansson i Hagge.

Effrikes son Hans Effriksson återfinns sedan i Bennebo i Karbenning 1578, enligt ett brev om inlösning av jordedelar i Vad. Inga källor är återfunna som visar om han var gift där eller om han befann sig där som anställd för att sköta hyttan. Ytterligare ett alternativ skulle kunna vara att hans mor gift om sig efter Effrikes död i Bennebo. I breven om inlösningar av jordedelar i Vad får vi veta att han har fyra systrar: Brita, Kerstin, Maria och Anna.

Under 1590-talet brukade han Södra gården i Fragg. Vi vet nu att den var Per Hennikssons hustrus arv, dvs Karin Svensdotters, dotter till Gosven Hansson i Hagge, Norrbärke. Holsten Persson, son till Per Henniksson, kräver nämligen tillbaka gården därför att det är hans mors fädernegård. Hans Effriksson invänder att han köpt en systerdel från Holstens syster Barbro. Men Holsten får rätt och får tillbaka gården mot att han betalar tillbaka till Hans Effriksson vad han givit Barbro, samt för förbättringar på gården. 1603 vill Hans i Älgsjöbo ha ytterligare ersättning av Holsten Persson i Vad för att han byggt en hytta åt honom i Fragg.

Ett par år senare köper nämligen Hans Effriksson en gård i Älgsjöbo av Lasse finnes hustru Brita. I ett protokoll från 1601 nämns att för 6 år sedan har Hans uppbyggt hytta och smedja, som aldrig tillförne någon tid varit haver.

Hans Effriksson och hans ättlingar blir sedan kvar i Älgsjöbo, med förgreningar såsmåningom i många bergsmansbyar. Sönerna har stora intressen i Bråfors och sonsonen Lars Effrikasson är stamfader till Hans Jansson, som byggde den stora huvudbyggnaden som idag hör till Brategården i Bråfors. Hans Jansson och hans hustru Brita Olofsdotter (född i Halvarsbenning) lät måla sina porträtt som fortfarande hänger i gården.

Hyttan i Älgsjöbo verkar ha lagts öde ca 1700, men bergsmännen i Älgsjöbo blåste senare i Bråfors hytta.

Källor till detta finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s