Om Gosvens systerdel

Enligt ett rättsärende från 1549 talade Gosven i Hagge till Anders Olsson i Starbo om en systerdel i Starbo. De enades om att Anders Olsson skulle få den mot att Gosven fick tvådelarna uti ett hemman i Kolviken. (Ting i Norrbärke 1549 Hela Dalarnas tingslags häradsrätt AI:1 sid 138).

En vanlig tolkning av detta är att Gosven var gift med en syster till Anders Olsson, men så enkelt är det nog inte. Torsten Berglund har i ett inlägg i Anbytarforum (17 maj 2011 – Dalarna, Socknar, Norrbärke) kommenterat ärendet och pekar på att det faktiskt bara står att Anders fick en systerdel i Starbo, inte att det var Anders systers del.

Han påpekar också att om Gosven skulle ha varit gift med en syster till Anders Olsson, så var Anders sons måg Hans Olofsson (som var sonson till Gosven i Hagge), gift med sin kusin. Detta bygger han på följande:

Anders Winroth refererar i en artikel i Släktforskaren ett brev till Rasmus Ludvigsson från rådmannen, sedermera borgmästaren i Stockholm Mårten Olsson. Mårten Olssons hustru var syster med Lasse skräddares hustru (som var sondotter till Gosven, se vidare Marnäs, Norrbärke). I brevet framkommer att Lasse skräddares hustru hette Margareta. I brevet skriver också Mårten Olsson att hans hustru Barbro, Margaretas syster, var syster till Hans Olsson i Starbo. (Winroth, Anders. Bidrag till Ludvika gammelgårds äldsta historia. Släktforskaren nr 16–18 1985).

Mer information finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s