Per Hennikssons i Vad hustru identifierad

Som en julklapp fick jag via Stefan Jernberg en notis från Västerås domkapitel AI:3 f 137 v (Tyvärr ej digitaliserat, Uppsala landsarkiv) där en utredning görs pga att Johan Germundsson (i Livsdal, Norberg) vill äkta Karin Hansdotter (från Vad, Söderbärke). Godsven i Hagge har sonen Lars Svensson, som har dottern Margareta Larsdotter, som har sonen Johan Germundsson. Godsven har också dottern Karin Svensdotter, son har sonen Holsten Karinsson (Persson), som har sonen Hans Holstensson, som har dottern Karin Hansdotter.

Därav följer att Holsten Perssons far, Per Henniksson (son till Hennike Bengtsson i Vad) hade hustrun Karin Svensdotter, dotter till Gosven i Hagge. Detta har inte varit känt i några andra källor tidigare.

15727004_939707982797437_2651325686358484192_n

Det finns ytterligare ett ärende kring ovanstående äktenskap som varit publicerat på internet tidigare (Göran Ekberg och LeRoy Billbergs hemsidor). Det är från samma källa f 133 v. Den utredningen utgår från Henecka i Vad, som har sonen Per Henniksson, som har sonen Holsten i Vad, som har sonen Hans i Vad som har dottern Karin Hansdotter. Henneka har också dottern Marit i Stimmerbo, som har dottern Karin i Hagge, som har dottern Margareta i Livsdal som har sonen Johan Germundsson i Livsdal.

15697560_939703192797916_9057084933449578265_n

(Bilderna publicerade genom tillåtelse av Göran Ekberg)

Att dessa utredningar gjordes har att göra med att äktenskapshinder ansågs finnas upp till fjärde led, i äldre tid i ännu fler led. Dessa bestämmelser kom från katolska kyrkan, den sk kanoniska rätten, och praktiserades en bit in på 1600-talet trots reformationen. En klassiskt artikel om detta är ”Om blodsskyldskap såsom äktenskapshinder enligt svensk rätt” av Jan Erik Almquist publicerad i Personhistorisk tidskrift 1931. De äldre numren av PHT finns numera digitaliserade och publicerade fritt tillgängliga.

Mer information finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR

5 reaktioner på ”Per Hennikssons i Vad hustru identifierad

 1. Johan Germundsson i Livsdal hade även en syster Brita Germundsdotter som gifte sig med Mats Halvardsson i Sundbo där hon dog efter 1551.
  Henneke Bengtssons dotter Marit Henniksdotter gifte sig med Olof Bengtsson från Persbo. Att de bosatte sig i Stimmerbo hade förmodligen att göra med att Marits mor Marin Tidichesdotter hade arvedel i Stimmerbo. Marit och Olof fick dottern Anna Olofsdotter som gifte sig med Anders Ingvalsson.
  Min undran är om Peder (Per) Henniksson var gift två gånger. Nu vet vi att Karin Svensdotter var gift med Peder Henniksson. Hade Peders son Spielbo Persson född i Vad och gift till Persbo en annan mamma? Var det Brita Spielsbodotter från Fragg?

  Gilla

 2. Hej Krister och tack för din kommentar. Jag får det till att den Germundsdotter som gifter sig till Sundbo hör till en tidigare generation, titta under Livsdal i mitt dokument och se om du håller med mig. Jag har också funderat om Per Henniksson eventuellt var gift två gånger, han hade väldigt många barn. Namnet Spelbo är ju väldigt speciellt, jag har hittat belägg för det i Hommansbenning i Grytnäs samt i Blomdal, och har funderat om Per eventuellt var gift med en dotter till Spelbo i Hommansbenning. Pers fars Henneke Bengtsson gjorde också jordebyten med denne Spelbo. Men jag känner inte till några källor som tar detta från en tanke till ett faktum. Jag känner inte till Brita Spelbodotter i Fragg, tacksam för källa till henne.
  Vänliga hälsningar /Britt-Marie

  Gilla

  • Det blev fel. Brita Spielbodotter kom inte från Fragg, Eftersom Spielbo är så ovanligt är det troligt att sonen Spielbo hade en morfar med namnet Spielbo. Brita Germundsdotter levde samtidigt som Hennike Bengtsson

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s