Mats Jonsson Skräddare, Länsman i Nor, Söderbärke

Dessa två domstolsprotokoll finns som ledning till Mats Jonssons ursprung:

1606 Kom Lasse Matsson i Noret och lade en copia av ett dombrev efter Lasse Jäspesson, utgivet 1571 24 mars, lydandes huru hans fader Mats Jonsson i Noret köpt hade samma Noret av Brita Esbjörnsdotter. (Ting i Söderbärke 1616 Hela Dalarnas tingslags häradsrätt AI:8a sid 108).

1595 Stodh Mats Jonsson i Noret samt Olof Jonsson i Kallebo, båda bröder, och förentes om det hemman som dem båda tillkom i Kallebo, så att Olof Jonsson skall behålla i sin livstid den del som hans broder Mats Jonsson äger i Kallebo, men efter hans död så skall Mats, om han lever, honom ärva var så är. Om Mats dör så skall hans arvingar det ärva efter Olofs död och icke före. (Ting i Söderbärke 1595 Hela Dalarns tingslags häradsrätt AI:4 sid 109)

Att förstå vad som menas med Kallebo är inte helt enkelt och jag studsade därför till när jag hittade ett domstolsprotokoll från  1596 ingående i samlingen Strödda domböcker och
rättegångshandlingar där Hans Simonsson i ”Kallebo” sitter i nämnden för Norberg. I ett samtida protokoll från Hela Dalarnas tingslags häradsrätt anges Hans Simonsson i Kallemo. Det är utan tvivel Hans Simonsson i Kallmora som avses i bägge dessa protokoll. (Strödda domböcker och rättegångshandlingar 6 (opaginerat) Bild 1530) (Hela Dalarnas tingslags häradsrätt AI:5 Sid 47)

Något som gör att Mats Jonssons ursprung i Kallmora går från ett kanske till något som verkar bevisat är ett protokoll från Tuna 1639, där Magister Erik Holstenius från Kallmora byter bort sitt mödernearv i Skenshyttan, som det står på sina egna så väl som sina medarvingars vägnar i Nor och Söderbärke samt i  Gränge socken. (Ting i Stora Tuna 1639 (Renoverad dombok) Svea hovrätt Kopparbergs län EXIe:2722 sid 115)

Så det bör se ut så att Holsten Andersson med hustru Sigrid Jonsdotter (dotterdotter till Lasse Ravalsson i Norrvik, Grangärde) hade antingen en son Jon Holstensson som var far till Mats eller alternativt en dotter som var gift med en Jon. Hoppas fler källor kan belysa hur det egentligen var.

Mer information finns i mitt dokument om Bergsmän i Gamla Norbergs bergslag – hämtas HÄR

2 reaktioner på ”Mats Jonsson Skräddare, Länsman i Nor, Söderbärke

 1. Hej! Jag har många anor i Bergslagen och tycker din forskning är en fantastisk källa. Tack för det.
  Nu har jag emellertid ett problem som jag inte kan få att gå ihop.
  Mats Jonsson Skräddare kommer till Nor omkring 1570, och han bör ju då vara en vuxen man, kanske född senast 1545. Hans far borde då vara född senast 1520 och farfar möjligen i slutet på 1400-talet.
  Holsten Andersson i Kallmora levde väl och fick barn i slutet av 1500-talet, och var förmodligen jämngammal eller kanske yngre än Mats, eller har jag missuppfattat något?
  MVH Alf

  Gilla

  • Hej Alf! Som jag skriver har jag ingen aning hur kopplingen till Kallmora ser ut, jag kanske spekulerar för ogenomtänkt kring det. Jag har ju endast hittat en källa som säger att Mats Jonsson tillsammans med sin bror ägde ett hemman i Kallmora, mer vet vi inte tyvärr. Vänliga hälsningar /Britt-Marie

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s