Per Östensson i Halvarsbenning

Min far Arne Sohlström anger i sitt häfte om Halvarsbenning att Per Östenssons far Östen var son till Hennike Bengtsson i Vad, Söderbärke. Detta byggde på ett domstolsärende från 1609

”Kom Anders Bengtsson (sonson till Hennike)  i Nordansjö och lade ett synebrev i rätten under 12 mäns bomärken samt och deras namn lydandes huru de hade den 15 maj 1608 varit på en syn mellan Päder Östensson i Halvarsbenning och förnämnde Anders Bengtsson och hur de gode män haver lagat dem emellan efter dessa både vore komne av var sin broder, då jämkade de jorden med revnad …… ” (Ting i Norberg 1609 Renoverad dombok Svea hovrätt Kopparbergs län EXIe:2720 sid 383)

Detta ledde till att Per Östensson och hans hustru, som var dotter till Per Hermansson, sonson till Hennike Bengtsson skulle ha varit kusiner. Detta antog han efter diskussion med släktforskarkollegor vara något som kunde vara rimligt, eftersom detta var efter reformationen och de incestlagar som fanns under den katolska tiden hade övergivits.

Men det resonemanget håller inte, det finns flera exempel på ärenden på i domböckerna och i Domkapitlets arkiv som klart visar att ett kusinäktenskap inte kan ha ägt rum i början på 1600-talet. Ovanstående lite dunkla  måste tolkas som att jorden var fallen från var sin broder (genom Per Östenssons hustru).

Per Östenssons ursprung har dessutom numera utretts. Jag hittade för några år sedan av en slump en artikel av Kjell Vadfors som behandlar den sk ”Rämsgubben” Olof Mattson i Rämen, Grangärde hustrus första man Erik Östensson. Där nämns att det i domböckerna för Gagnef framgår att han haft två bröder Per Östensson i Halvarsbenning, Norberg och Nils Östensson i Stimmerbo, Norrbärke och att bröderna härstammade från byn Bröttjärna i Gagnef. Efter en brevväxling med Kjell Vadfors hittade jag till slut sidan där detta nämns (som för övrigt är brandskadad), och kunde verifiera att det verkligen står Per Östensson i Halvarsbenning. (Vadfors, Kjell. ”Rämskungens ursprung”. Släktforskaren utgiven av Västerbergslagens släktforskare 55 1995) (Ting i Gagnef 1638 Renoverad dombok Svea Hovrätt Kopparbergs län EXIe:2723 Sid 24).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s